Navzdory pandemii finanční trhy rostou. Dluhopisy začnou být zajímavější

Zatímco akciím se i přes krizi daří, dluhopisový trh schází na úbytě. Přesto mají dluhopisy své pevné místo v portfoliu každého investora. S čím se dnes nejvíc obchoduje, a kterým dluhopisům se raději vyhnout? Na otázky iDNES.cz odpovídá Ondřej Koňák, portfolio manažer skupiny Partners.

Vydáno: 29. 4. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Jak hodnotíte rok od začátku pandemie současnou situaci na finančních trzích?
Přestože jde o smutné výročí z pohledu reálného stavu jednotlivých ekonomik a dopadu do života každého z nás, výkonnost finančních trhů nabízí v ročním srovnání výrazně pozitivnější obrázek. Růst finančních trhů, který nastal od 23. března loňského roku, je úctyhodný. Regiony, které zaznamenaly největší propady, jsou ty, které aktuálně rostou nejvíce.

S čím se nyní nejvíce obchoduje?
Zhruba od konce minulého roku vidíme silné přítoky do akciových trhů, což je způsobeno jednak sázkou na postupné otevření ekonomik a jednak propadem dluhopisových trhů v reakci na růst výnosů. Dochází i k sektorové rotaci, více se sází na tradiční sektory, které byly pandemií nejvíce zasaženy. Naopak se realizují zisky v technologickém sektoru.

Bavíme se o akciích, ale co říkáte na vývoj v dluhopisových portfoliích investičních a penzijních fondů? Jsou z hlediska investorů zajímavé?
Dluhopisové fondy patří mezi konzervativní formy investice, takže i očekávaný výnos bude odpovídat jejich rizikovosti.

Ty úspěšné dluhopisové fondy aktuálně dosahují výnosu kolem dvou procent. Což je dáno obecně nízkými úrokovými sazbami. Pro investory platí, že každé procento zaplacené při vstupu, případně výstupu z takového fondu, se do celkového výnosu významně promítne. Je třeba vybírat ideálně ty, které žádné vstupní ani výstupní poplatky nemají. Mezi ně patří třeba fond Partners Bond Opportunity.

Na trhu jsou investoři, kteří dluhopisy rovnou ignorují. Jaký vy na to máte názor?
Záleží, jaké dluhopisy máte na mysli. Pokud se bavíme o dluhopisech s ratingem, pak jde o instrument, který má v portfoliích celé řady subjektů své místo. Pravda je, že v poslední době, kvůli velice uvolněné měnové politice centrálních bank, se výnosy těchto dluhopisů pohybovaly na velice nízkých úrovních. To se ale začíná postupně měnit. S viditelnými inflačními tlaky se pomalu blíží doba, kdy i výnosy dluhopisů začnou být o něco zajímavější.

A dluhopisy bez ratingu?
Pokud jde o dluhopisy bez ratingu, které vydává celá řada pochybných subjektů v České republice většinou bez jakékoli formy zajištění, pak se nedivím, že tyto instrumenty jsou mimo zájem investorů a mělo by to tak i zůstat. Nabízený výnos, který se pohybuje kolem pěti procent, ani zdaleka neodpovídá podstoupenému riziku na straně investora.

Experti tvrdí, že čeští investoři zvládli loňské propady trhů na jedničku. Že na rozdíl od roku 2019 nepanikařili, ale naopak nakupovali. Souhlasíte s tím?
Investoři, kteří se nenechali vystrašit propadem trhů, ale naopak navyšovali postupně své stávající pozice, se aktuálně těší z výrazného zhodnocení své investice. Opět se tak potvrdila historická zkušenost, na kterou jsme investory několikrát upozorňovali a sice, že dopad pandemií na finanční trhy je velice prudký, ale krátký. A velice rychlé je i následné oživení.

Jaký je podle vás nyní ideální postup, aby investoři nepřišli o výnosy z minulého roku?
Záleží na strategii každého investora. Ti, kteří se loňský rok nechali zlákat propadem trhů a zainvestovali poprvé v životě, realizují v ročním srovnání velice pěkné zisky. Je třeba mít ale stále na paměti, že kouzlo investování spočívá právě v jeho dlouhodobosti. Podobné situace, jako byla ta loni, se často neopakují, nicméně právě takové propady trhů dlouhodobým investorům pomáhají výrazně zvýšit celkový výnos investice.

Zdroj: iDNES.cz