KOMENTÁŘ: Co je horší než nárůst výdajů? Pokles příjmů

Existuje vůbec něco, co v tomto roce nezdražilo? Vyšší cena energií se promítá prakticky do všeho. Popasovat se s nárůstem výdajů je tak pro mnohé velmi náročná disciplína. Jak vše zvládnout, přibližuje Josef Uchytil, finanční poradce Partners.

Vydáno: 3. 1. 2023
Kategorie: Pojistím se
Zdroj: PartnersNews

Inflace užírá hodnotu našeho majetku a sahá nám hlouběji do kapes. A to jsou jen výdaje. Rodinný rozpočet má ovšem dvě strany – vedle výdajové ještě tu příjmovou. A teď si představte, že se k nárůstu výdajů přidá ještě pokles příjmů.

Hospodářská recese s sebou může přinést snížení mezd nebo dokonce propouštění. Příjem tak může znatelně poklesnout. Pár měsíců přežijete z rezerv (jsou-li), delší dobu byste bez příjmu zůstat neměli. Recese nepotrvá věčně a pokud budete zdraví, nějakou práci najdete. Je tu možnost rekvalifikace, změny oboru apod.

Pokles příjmu ale může souviset s prodělanou nemocí nebo úrazem. S vážnou diagnózou se pak bude práce shánět velmi těžko a typicky ve třetím stupni invalidity to už vůbec nemusí být možné.

A pokles příjmu ze čtyřiceti tisíc korun na čtrnáct může být fatální. Rezervy dojdou dříve, než se vůbec dostanete před posudkovou komisi, která invaliditu přiznává.

Na navýšené výdaje se sice nepojistíte, na pokles příjmu z důvodu nemoci nebo úrazu ano. Můžete být krytí tak, abyste si zachovali svůj životní standard i v nemoci – jde hlavně o to, abyste nepřišli o střechu nad hlavou a měli i na navýšené výdaje. Další dobrou zprávou je, že takové krytí vás nemusí stát více než 5 % vašeho příjmu. Pokud si tedy cíleně a vědomě dnes snížíte svůj příjem na

95 %, jako bonus získáváte jistotu, že při nepřízni osudu neskončíte na ulici. Dobře nastavená pojistka u solidní pojišťovny vás na holičkách zkrátka nenechá. 

Modelový příklad

Čtyřicetiletý Petr má příjem čtyřicet tisíc korun měsíčně. Jeho anděl strážný jej bude stát necelé dva tisíce korun měsíčně. V případě invalidity 3. stupně od něj Petr dostane až pět milionů korun. Díky nim si bude moci dalších 25 let vyplácet k invalidnímu důchodu dvacet tisíc korun měsíčně navíc.

Ve druhém stupni invalidity dostane 3,5 mil. a v prvním 1 mil. Kč., při pracovní neschopnosti 10 000 Kč měsíčně a další statisíce až miliony při vážné nemoci nebo vážném úrazu. V případě úmrtí rodina dostane jeden milion korun.

V ideálním případě (když se nic nestane) bude Petr dva tisíce korun měsíčně vyhazovat z okna. Pokud ale nastane průšvih, chce mít jistotu, že pojištění zafunguje.

Zdroj: iDnes.cz