Inflace v Česku je jednociferná. Nejvyšší čas přeskládat portfolio

Při vysoké inflaci vsadilo hodně investorů na dluhopisy i spořicí účty. S jejím poklesem může zase začít dávat smysl přimíchávat vyšší podíl akcií.Inflační vlna během uplynulých dvou let zasáhla takřka celý svět. Teď to vypadá, že konečně začíná ztrácet na síle. Byť jen pozvolna. V Česku byl meziroční růst cenové hladiny v červnu poprvé po 16 měsících jednociferný. Ve srovnání se stejným měsícem loni byly ceny o 9,7 procenta vyšší.

Vydáno: 9. 8. 2023
Kategorie: Ekonomika
Zdroj: PartnersNews

Ve Spojených státech, jejichž ekonomika má na tržní sentiment největší vliv, se spotřební inflace už dokonce přibližuje požadovanému dvouprocentnímu cíli. V červnu byl růst cen meziročně zbržděn na 3,1 procenta. Investoři sledují, jak na aktuální čísla i prognózy budoucího vývoje zareagují centrální banky. Jejich chování může bezprostředně ovlivnit také dění na trzích.

Americká centrální banka Fed nyní drží klíčovou úrokovou sazbu v rozmezí 5 až 5,25 procenta. Její zástupci dosud naznačovali, že do konce letošního roku ji hodlají zvednout ještě o půl procentního bodu, aby ekonomiku nasměrovali do rovnovážného stavu.

Zpřísnění finančních podmínek – zdražení úroků – obecně vede k utlumení růstu a horšímu výkonu na akciových trzích. Projevilo se to během loňska, kdy většina centrálních bank po celém světě úroky prudce zvedala. Index amerických akcií S&P 500 za celý rok přišel zhruba o 20 procent.

Mezi americkými ekonomy nyní podle listu Wall Street Journal sílí hlasy, že Fed by měl v rychlém zvyšování sazeb pokračovat. Rozhodující není skutečná výše sazeb, ale spíše rozdíl mezi nimi a přirozenou úrokovou mírou v ekonomice. A ta kvůli covidové monetární expanzi stoupla, proto současné nastavení sazeb nevede k dostatečnému zchlazení ekonomiky. „Pokud by současné vyšší sazby představovaly skutečně přísnější měnovou politiku, očekával bych, že ceny akcií půjdou dolů,“ míní například ekonom Scott Sumner.

Přesuny mezi sektory a regiony

Jenže trhy jedou na vlně optimismu. Index S&P 500 zejména díky technologickým akciím za první půlrok takřka vyrovnal svůj loňský propad. Investoři věří, že jsou úrokové sazby na vrcholu a že jejich snižování pomůže k lepší ziskovosti firem.

„Krátkodobě je vrchol měnové politiky příznivý pro všechna finanční aktiva,“ říká portfolio manažer společnosti Generali Investments CEE Martin Pohl. Pro nejbližší měsíce a čtvrtletí bude podle něj rozhodující, jestli se podaří vyhnout hospodářským problémům či otřesům vyplývajícím z adaptace na prostředí vysokých úrokových sazeb a ubývající likvidity.

Investoři vidí, že ohodnocení části velkých amerických společností výrazně překračuje zdravé hodnoty. Mohou začít tyto akcie odprodávat a hledat nové příležitosti.

Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select, říká, že u akcií může být druhé pololetí ve znamení výraznějších přesunů investic mezi jednotlivými sektory a regiony. Investoři vidí, že ohodnocení části velkých amerických společností výrazně překračuje jejich zdravé hodnoty. Mohou začít realizovat zisky, tyto akcie odprodávat a hledat nové příležitosti při zajímavých oceněních.

„Ve spoustě jiných regionů, především v rozvíjejících se ekonomikách, dávají ceny akcií větší smysl. Navíc zde mnohdy nečelí zvýšené inflaci a samotné lokální měny jsou v tuto chvíli dost podhodnocené. Jakmile bude v těchto regionech patrný větší ekonomický vzestup, můžeme být svědky přesunu investic v jejich prospěch. To se může týkat i zaměření investorů na jednotlivé akciové sektory. V tomto pololetí byly premianty technologie a zbytná spotřeba. To se může změnit,“ vysvětluje Bechník.

Výnosy dluhopisů na dlouho neviděných úrovních

Při vysoké míře inflace a stagnujících trzích přesměrovalo hodně investorů velkou část svého portfolia do protiinflačních dluhopisů či na spořicí účty s vysokou úrokovou sazbou. Postupně však začnou ztrácet atraktivitu. „Ochrana proti inflaci, kterou tyto nástroje nabízejí, se totiž nedokáže vyrovnat růstu, který po propadech a stagnaci na trhu běžně přichází,“ říká šéf a spoluzakladatel investiční platformy Fondee Jan Hlavsa. „Nikdo samozřejmě nedokáže předpovědět, jestli trh bude růst dál. Každopádně moudrý investor bude v době utlumující se inflace a příprav na opětovný růst trhů směrovat investice do rizikovějších portfolií, kde převažují akcie,“ říká Hlavsa.

Ani dluhopisy však nemusí být zatím na odpis. „Akciové i dluhopisové trhy mají nyní solidní potenciál inflaci v budoucnu pobíjet. A dokonce zaplatit i současnou inflační epizodu,“ domnívá se investiční stratég finanční skupiny Partners Martin Mašát.

Výnosy kvalitních českých státních dluhopisů se dostaly na dlouho neviděné úrovně. „Přinášejí najednou opravdu jistý výnos kolem pěti procent ročně, a to i pro dlouhodobější horizonty od pěti let. Letos se můžeme dočkat výkonnosti kvalitních dluhopisových fondů mezi 8 až 10 procenty,“ domnívá se Mašát.

Analytik finanční skupiny Roklen Jan Berka říká, že s pomocí investice do státních dluhopisů lze zvýšit odolnost portfolia. Obzvlášť ve chvíli, kdy investor očekává ekonomické zpomalení či recesi. „Pokud by nastal výrazný propad a masivní výprodej rizikových aktiv, centrální banky by byly nuceny upravit vedení měnové politiky. Nižší sazby či potenciální zásahy na trzích, například těch dluhopisových, by vyvolaly výrazně silnější poptávku po státních obligacích. V době ekonomického zpomalení fungují jako bezpečný přístav,“ říká Berka.

Zdroj: Ekonom.cz